Nu granskas Googles annonsauktioner

Irlands dataskyddsmyndighet har beslutat att granska Googles överföring av personuppgifter till leverantörer av annonser. Enligt anmälaren, Johnny Ryan vid Brave(bilden), läcker det annonssystem som ska vara installerat på fler än åtta miljoner webbplatser känslig information om besökare.

Systemet skickar information om användare i form av ”bid requests” till certifierade leverantörer, som lämnar bud för visning av annonser. 

Enligt anmälan delas uppgifter om politisk åskådning och sexuell läggning. Systemet ska också dela uppgifter om vad användaren läser och tittar på samt göra det möjligt att kartlägga användarens beteenden över tid. Irlands dataskyddsmyndighet ska nu utreda om behandlingen är förenlig med dataskyddsförordningen.

Myndigheten har tidigare kritiserats för att inte agera tillräckligt kraftfullt mot teknikföretagen. Sedan dataskyddsförordningen började gälla har dock ärenden inletts rörande bl a Facebook, Apple, Twitter, LinkedIn och Instagram. 

Bland kritikerna märks Alexander Hanff, CEO för ThinkPrivacy och moderator vid årets Nordic Privacy Arena (se nedan). Vi välkomnar också Googles Global Privacy Counsel Peter Fleischer och företrädare för Irlands och Frankrikes dataskyddsmyndigheter.

Se Mozillas head of EU public policy Raegan MacDonalds keynote och den efterföljande paneldiskussionen om ad tech från förra årets konferens här

Läs också:

Datainspektionen om Googleärendet
“Demokratin rämnar och det är Facebooks fel”
Konsumentorganisationer anmäler Google

Fredrik Svärd
fredrik.svard@dpforum.se

Logga in

Ej medlem? Registrera dig

Återställ lösenord

Bli medlem

Forum för Dataskydd är ett kompetensnätverk som arbetar med att stärka fokuset på dataskydd. Stärk ditt dataskyddsarbete med kompetens från mer är 750 medlemmar på våra seminarier och nätverksträffar. Medlemmar går gratis på våra seminarier och nätverksträffar samt till rabatterat pris på Nordic Privacy Arena.

Studentmedlemskap upphör automatiskt efter ett år, därefter behövs ny ansökan. Ange också ert mecenatkortnr i meddelandefältet.

Ordinarie medlemskap: 1645 kr per år.
Student: 400 kr per år.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Go to cart