Konsumentorganisationer anmäler Google

Norska Forbrukerrådet ifrågasätter i en ny rapport om Googles utformning av funktionerna “Location History” och “Web & App Activity” och företagets behandling av den persondata som samlas in av dessa är förenliga med dataskyddsförordningen. Forbrukerrådet menar också att användare manipuleras, bl a med hjälp av “deceptive design practices”. Läs också om Forbrukerrådets tidigare rapport “Deceived by design” här.

Sex europeiska konsumentorganisationer, bland dem Sveriges Konsumenter, anmäler nu Google till olika tillsynsmyndigheter. Sveriges Konsumenter bedömer i likhet med Forbrukerrådet att de samtycken som lämnas inte kan betraktas som informerade och fria. Organsationen menar och att legitimt intresse inte kan åberopas som legal grund, detta med hänvisning till den “betydande och påträngande inverkan” spårningen har på individens fri- och rättigheter.

– Våra rörelsemönster avslöjar väldigt mycket om vilka vi är och hur vi väljer att leva våra liv. Det måste vara upp till var och en av oss att bestämma hur mycket av våra privatliv vi vill avslöja för andra. Google ger oss inte den möjligheten och vi anser därför att de bryter mot GDPR, säger Sinan Akdag (bilden), digital expert vid Sveriges Konsumenter och en av talarna vid årets Nordic Privacy Arena.

Finn Myrstad, direktör vid Forbrukerrådet, talade vid Nordic Privacy Arena 2017 – se hans keynote här. Se också paneldiskussionen om ad tech och integritet med bl a Googles Per Meyerdierks här.

Läs också:

Google m fl om dataetik – från Nordic Privacy Arena 2017
Online advertising and privacy – från Nordic Privacy Arena 2018
Amerikanska företagsledare efterfrågar dataskyddsreform
Google förlorar mål om rätten att bli glömd
Debatt: Självreglering räcker inte

Fredrik Svärd
Generalsekreterare Forum för dataskydd

Logga in

Ej medlem? Registrera dig

Återställ lösenord

Bli medlem


    Forum för Dataskydd bidrar till ett tryggt informationssamhälle och värnar om integritetsskydd idag och i morgon. Vi förstärker, förenklar och ökar medvetenheten kring integritetsskydd i Europa genom att skapa ett tongivande forum för samverkan och informationsspridning. Stärk ditt dataskyddsarbete med kompetens från drygt 800 medlemmar på våra seminarier och nätverksträffar. Medlemmar går gratis på våra seminarier och nätverksträffar samt till rabatterat pris på Nordic Privacy Arena.

    Studentmedlemskap upphör automatiskt efter ett år, därefter behövs ny ansökan. Ange också ert mecenatkortnr i meddelandefältet.

    Det är viktigt att meddela oss om du byter arbetsplats, faktureringsadress, telefonnummer, mailadress eller annan viktig information. När du byter arbetsplats eller annan ovannämnd information mailar du oss och meddelar detta på info@dpforum.se så att vi kan säkerställa kontinuitet i ditt medlemskap.

    Ordinarie medlemskap: 1645 kr per år.
    Student: Gratis första året, sedan 200 kr per år (är du anställd på ett företag gäller ordinarie pris).












    Genom att fylla i formuläret, godkänner jag att Forum för Dataskydd lagrar mina personuppgifter i sin databas som kommer användas för att förse mig med relevant information om Forum för Dataskydds tjänster och erbjudanden.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
    Go to cart