Smarta städer – utopi eller dystopi?

“Smarta städer” väntas bli en biljonindustri inom några år. 5G, Internet of Things, AI, ansiktsigenkänning i kombination med kameror och sensorer bäddar för bättre infrastruktur, effektivare brottsbekämpning, minskad energiförbrukning och inte minst stora kostnadsbesparingar. Men kritiker varnar för ändamålsglidningar och integritetsrisker.

Barcelona brukar framhållas som en av världens “smartaste” städer, och har fått utmärkelsen Europe’s Innovation Capital. Gemma Galdon Clavell, forskare vid Universitat de Barcelona, gästar årets Nordic Privacy Arena för en föreläsning om hur tekniken kan implementeras i enlighet med regelverk till skydd för den personliga integriteten.

Läs mer om Gemma G. Clavell och hennes arbete här.

 

Introduktioner till smarta städer från AT&T och QualComm:

 

Logga in

Ej medlem? Registrera dig

Återställ lösenord

Bli medlem


  Forum för Dataskydd bidrar till ett tryggt informationssamhälle och värnar om integritetsskydd idag och i morgon. Vi förstärker, förenklar och ökar medvetenheten kring integritetsskydd i Europa genom att skapa ett tongivande forum för samverkan och informationsspridning. Stärk ditt dataskyddsarbete med kompetens från drygt 800 medlemmar på våra seminarier och nätverksträffar. Medlemmar går gratis på våra seminarier och nätverksträffar samt till rabatterat pris på Nordic Privacy Arena.

  Studentmedlemskap upphör automatiskt efter ett år, därefter behövs ny ansökan. Ange också ert mecenatkortnr i meddelandefältet.

  Det är viktigt att meddela oss om du byter arbetsplats, faktureringsadress, telefonnummer, mailadress eller annan viktig information. När du byter arbetsplats eller annan ovannämnd information mailar du oss och meddelar detta på info@dpforum.se så att vi kan säkerställa kontinuitet i ditt medlemskap.

  Ordinarie medlemskap: 1645 kr per år.
  Student: Gratis första året, sedan 200 kr per år (är du anställd på ett företag gäller ordinarie pris).
  Genom att fylla i formuläret, godkänner jag att Forum för Dataskydd lagrar mina personuppgifter i sin databas som kommer användas för att förse mig med relevant information om Forum för Dataskydds tjänster och erbjudanden.

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  Go to cart