Säkerhetsbrister i smartklockor för barn

Norska Forbrukerrådet konstaterar efter att ha testat fem smarta klockor som marknadsförs till barn att samtliga modeller har allvarliga säkerhetsbrister. Bristerna kan bl a utnyttjas för att lokalisera, avlyssna och kommunicera med användarna. Flera av klockorna distribueras i Sverige.

–  Importörer och återförsäljare bör känna till vad de säljer. De här klockorna hör inte hemma på butikshyllor, än mindre på barns handleder.

Det säger Finn Myrstad vid Forbrukerrådet, som presenterade myndighetens rapport #Watchout vid Forum för dataskydds årliga konferens Nordic Privacy Arena i Stockholm. Myrstad presenterade också myndighetens granskning av dockan Cayla, som förbjudits i bl a Norge på grund av liknande brister.

Forbrukerrådet har anmält klocktillverkarna till Datatilsynet och Forbrukerombudet för brott mot norsk dataskydds- och marknadsföringslagstiftning.

 

Logga in

Ej medlem? Registrera dig

Återställ lösenord

Bli medlem


  Forum för Dataskydd bidrar till ett tryggt informationssamhälle och värnar om integritetsskydd idag och i morgon. Vi förstärker, förenklar och ökar medvetenheten kring integritetsskydd i Europa genom att skapa ett tongivande forum för samverkan och informationsspridning. Stärk ditt dataskyddsarbete med kompetens från drygt 800 medlemmar på våra seminarier och nätverksträffar. Medlemmar går gratis på våra seminarier och nätverksträffar samt till rabatterat pris på Nordic Privacy Arena.

  Studentmedlemskap upphör automatiskt efter ett år, därefter behövs ny ansökan. Ange också ert mecenatkortnr i meddelandefältet.

  Det är viktigt att meddela oss om du byter arbetsplats, faktureringsadress, telefonnummer, mailadress eller annan viktig information. När du byter arbetsplats eller annan ovannämnd information mailar du oss och meddelar detta på info@dpforum.se så att vi kan säkerställa kontinuitet i ditt medlemskap.

  Ordinarie medlemskap: 1645 kr per år.
  Student: Gratis första året, sedan 200 kr per år (är du anställd på ett företag gäller ordinarie pris).
  Genom att fylla i formuläret, godkänner jag att Forum för Dataskydd lagrar mina personuppgifter i sin databas som kommer användas för att förse mig med relevant information om Forum för Dataskydds tjänster och erbjudanden.

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  Go to cart