Datainspektionens generaldirektör om sanktionsavgifterna

Lena Schelin tillträdde som generalsekreterare för Datainspektionen med lite mindre än tre månader kvar till att dataskyddsförordningen börjar gälla. Schelin. berättade om myndighetens verksamhet under GDPR vid Forum för dataskydds blockchainseminarium i Stockholm den 14 maj.

Hon berättade också om det ökade anslaget myndigheten fått och om planerna på att stärka kapaciteten. Myndigheten ska bland annat bli bättre på att ge råd och vägledning.

– Vi har fått det här nya utåtriktade uppdraget, och för att kunna möta det håller vi nu på att inrätta en enhet för kommunikation och utåtriktad verksamhet, sade Lena Schelin.

Datainspektionen ökar också kapaciteten för tillsynsarbetet.

– Ska Datainspektionen ut och klämma till med administrativa sanktionsavgifter så det smäller om det ute i verksamheterna? Ja, kanske. Det handlar om tilltron till vår kapacitet och förmåga. Många dataskyddsombud och personuppgiftsansvariga har ju ägnat stora resurser åt att förbereda sig, att på allvar försöka efterleva det nya regelverket. Då handlar det om en förtroendefråga att försöka identifiera de som inte tagit det här ansvaret.

– Vi kommer jobba med administrativa sanktionsavgifter, men inte som ett självändamål. Vi använder dem när vi identifierar organisationer som överhuvudtaget inte tagit uppdraget på allvar. Men i övrigt är det genom stöd, råd och vägledning vi tillsammans kan verka för att stärka skyddet för de enskilda.

Som medlem kan du lyssna på seminariet i dess helhet under medlemssidorna.

Läs också Lena Schelins debattartikel i Dagens Nyheter (DN 25/5 2018).

Fredrik Svärd

Logga in

Ej medlem? Registrera dig

Återställ lösenord

Bli medlem


  Forum för Dataskydd bidrar till ett tryggt informationssamhälle och värnar om integritetsskydd idag och i morgon. Vi förstärker, förenklar och ökar medvetenheten kring integritetsskydd i Europa genom att skapa ett tongivande forum för samverkan och informationsspridning. Stärk ditt dataskyddsarbete med kompetens från drygt 800 medlemmar på våra seminarier och nätverksträffar. Medlemmar går gratis på våra seminarier och nätverksträffar samt till rabatterat pris på Nordic Privacy Arena.

  Studentmedlemskap upphör automatiskt efter ett år, därefter behövs ny ansökan. Ange också ert mecenatkortnr i meddelandefältet.

  Det är viktigt att meddela oss om du byter arbetsplats, faktureringsadress, telefonnummer, mailadress eller annan viktig information. När du byter arbetsplats eller annan ovannämnd information mailar du oss och meddelar detta på info@dpforum.se så att vi kan säkerställa kontinuitet i ditt medlemskap.

  Ordinarie medlemskap: 1645 kr per år.
  Student: Gratis första året, sedan 200 kr per år (är du anställd på ett företag gäller ordinarie pris).
  Genom att fylla i formuläret, godkänner jag att Forum för Dataskydd lagrar mina personuppgifter i sin databas som kommer användas för att förse mig med relevant information om Forum för Dataskydds tjänster och erbjudanden.

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  Go to cart