Telekomföretag ålagd böter om € 16,7 miljoner

Den italienska dataskyddsmyndigheten meddelar i ett pressmeddelande att de tagit beslut om att bötfälla telekomföretaget Wind Tre S.p.A. om 16,7 miljoner euro. Wind Tre S.p.A. har använt kunddata utan samtycke i direkt marknadsföringssyfte. 

Hundratals kunder drabbade

Det har framkommit att hundratals kunder har fått oönskad kommunikation skickat till sig via bland annat SMS, e-post och telefonsamtal. Det handlar även om att enskilda kunder inte haft möjlighet att utöva sin rätt att återkalla samtycke eller tacka nej till marknadsföringsändamål. Detta då den information om integritetspolicy hos företaget ej var fullständig. Det handlar även om att kunddata har publicerats på offentliga telefonlistor. 

Tvingats till samtycke

Vidare fann den italienska dataskyddsmyndigheten att telekomföretagets applikationer “MyWind” och “My3” var utformat så att användaren tvingats ge sitt samtycke för olika ändamål. Även brister i telekomföretagets förvaltning av tredjepartspartners framkom. Den italienska dataskyddsmyndigheten bötfäller således telekomföretaget för brott mot GDPR. 

Du kan läsa pressmeddelandet här och beslutet här, båda endast tillgängliga på italienska.

Logga in

Ej medlem? Registrera dig

Återställ lösenord

Bli medlem

  Forum för Dataskydd bidrar till ett tryggt informationssamhälle och värnar om integritetsskydd idag och i morgon. Vi förstärker, förenklar och ökar medvetenheten kring integritetsskydd i Europa genom att skapa ett tongivande forum för samverkan och informationsspridning. Stärk ditt dataskyddsarbete med kompetens från drygt 800 medlemmar på våra seminarier och nätverksträffar. Medlemmar går gratis på våra seminarier och nätverksträffar samt till rabatterat pris på Nordic Privacy Arena.

  Studentmedlemskap upphör automatiskt efter ett år, därefter behövs ny ansökan. Ange också ert mecenatkortnr i meddelandefältet.


  Det är viktigt att meddela oss om du byter arbetsplats, faktureringsadress, telefonnummer, mailadress eller annan viktig information. När du byter arbetsplats eller annan ovannämnd information mailar du oss och meddelar detta på info@dpforum.se så att vi kan säkerställa kontinuitet i ditt medlemskap.


  Ordinarie medlemskap: 1645 kr per år.
  Student: Gratis första året, sedan 200 kr per år (är du anställd på ett företag gäller ordinarie pris).  Genom att fylla i formuläret, godkänner jag att Forum för Dataskydd lagrar mina personuppgifter i sin databas som kommer användas för att förse mig med relevant information om Forum för Dataskydds tjänster och erbjudanden.

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  Go to cart