Telekomföretag ålagd böter om € 16,7 miljoner

Författare:

|

Datum:

|

Den italienska dataskyddsmyndigheten meddelar i ett pressmeddelande att de tagit beslut om att bötfälla telekomföretaget Wind Tre S.p.A. om 16,7 miljoner euro. Wind Tre S.p.A. har använt kunddata utan samtycke i direkt marknadsföringssyfte. 

Hundratals kunder drabbade

Det har framkommit att hundratals kunder har fått oönskad kommunikation skickat till sig via bland annat SMS, e-post och telefonsamtal. Det handlar även om att enskilda kunder inte haft möjlighet att utöva sin rätt att återkalla samtycke eller tacka nej till marknadsföringsändamål. Detta då den information om integritetspolicy hos företaget ej var fullständig. Det handlar även om att kunddata har publicerats på offentliga telefonlistor. 

Tvingats till samtycke

Vidare fann den italienska dataskyddsmyndigheten att telekomföretagets applikationer ”MyWind” och ”My3” var utformat så att användaren tvingats ge sitt samtycke för olika ändamål. Även brister i telekomföretagets förvaltning av tredjepartspartners framkom. Den italienska dataskyddsmyndigheten bötfäller således telekomföretaget för brott mot GDPR. 

Du kan läsa pressmeddelandet här och beslutet här, båda endast tillgängliga på italienska.