Riktade IT-attacker mot kryptovalutaföretag

IT-säkerhetsföretaget F-Secure meddelar i ett pressmeddelande den 25 augusti 2020 att en Nordkorea-allierad hotaktör utfört riktade IT-attacker mot flertalet kryptovalutaföretag runt om i världen.

Kopplingar till Lazarusgruppen

Det framgår av pressmeddelandet att det handlar om en mycket skicklig ekonomiskt motiverad hotaktör som har kopplingar till Lazarusgruppen, vars intressen ligger i linje med Nordkoreas. F-Secure drar slutsatsen att attacken var en del av Lazarus offensiv riktad mot kryptovalutaindustrin i bland annat i USA, Storbritannien, Nederländerna och Tyskland.

“Spear phishing”

I pressmeddelandet framgår det att den taktik, de tekniker och processer som använts under attacken är en så kallad ”spear phishing”, i detta fall genom att använda LinkedIn för att skicka falska jobberbjudanden till olika profiler. Trots Lazarusgruppens ansträngningar att dölja sina spår, genom att till exempel inaktivera mottagarens antivirusprogram och avlägsna spår från skadliga koder, kunde F-Secure finna tillräcklig bevisning för att avslöja gruppens attack.

Läs mer här.

Logga in

Ej medlem? Registrera dig

Återställ lösenord

Bli medlem


  Forum för Dataskydd bidrar till ett tryggt informationssamhälle och värnar om integritetsskydd idag och i morgon. Vi förstärker, förenklar och ökar medvetenheten kring integritetsskydd i Europa genom att skapa ett tongivande forum för samverkan och informationsspridning. Stärk ditt dataskyddsarbete med kompetens från drygt 800 medlemmar på våra seminarier och nätverksträffar. Medlemmar går gratis på våra seminarier och nätverksträffar samt till rabatterat pris på Nordic Privacy Arena.

  Studentmedlemskap upphör automatiskt efter ett år, därefter behövs ny ansökan. Ange också ert mecenatkortnr i meddelandefältet.

  Det är viktigt att meddela oss om du byter arbetsplats, faktureringsadress, telefonnummer, mailadress eller annan viktig information. När du byter arbetsplats eller annan ovannämnd information mailar du oss och meddelar detta på info@dpforum.se så att vi kan säkerställa kontinuitet i ditt medlemskap.

  Ordinarie medlemskap: 1645 kr per år.
  Student: Gratis första året, sedan 200 kr per år (är du anställd på ett företag gäller ordinarie pris).
  Genom att fylla i formuläret, godkänner jag att Forum för Dataskydd lagrar mina personuppgifter i sin databas som kommer användas för att förse mig med relevant information om Forum för Dataskydds tjänster och erbjudanden.

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  Go to cart