Ransomware, Ryssland, myndigheter

Ransomware från Ryssland lamslog svenska myndigheter

Författare:

|

Datum:

|

Efter ett stort cyberangrepp med ransomware från den ryska hackergruppen Akira har både svenska myndigheter och molnleverantören Tietoevry vidtagit åtgärder för att begränsa skadorna. Aftonbladet rapporterar att fyra regioner, däribland Västerbotten och Uppsala, gick upp i stabsläge efter attacken. 

Enligt Aftonbladet och SvD har Akiras cyberangrepp fått omfattande konsekvenser för företag i hela Sverige. Mer än 120 myndigheter och ett stort antal företag har drabbats av driftstörningar. Det har enligt BleepingComputer föranlett företag som Rusta och Granngården att tillfälligt stänga sina butiker, och Filmstadens biljettsystem har varit ur funktion. 

Vidare rapporterar SvD om att hackergruppen har anpassat sitt skadeprogram för att angripa stora datacenter, vilket bekräftas av Tietoevry. Anledningen är enligt artikeln i SvD att om molnleverantörens kunder kräver tillbaka sina data är det mer sannolikt att tjänsteleverantören ger med sig och betalar lösensumman.

Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, betonade enligt Aftonbladet vid en presskonferens allvaret i angreppet:  

”Det är en allvarlig händelse som vi ännu inte känner till vidden av”. Tietoevrys kommunikationschef, Alexandra Kärnlund, sade till SvD att hon var fast besluten att inte ge efter för de cyberkriminellas krav på betalning: ”Enligt vår policy gör vi inte det”.

Polisen, SÄPO och Försvarets radioanstalt (FRA) är aktivt involverade i utredningen av incidenten enligt Aftonbladet. Utöver detta har regeringen bekräftat sitt engagemang för cybersäkerheten som en högprioriterad fråga. Regeringen planerar en betydande satsning på ett särskilt cybercampus och en ökning av FRA:s budget.

Läs mer här :

Aftonbladet “Civilförsvarsministern: Fyra regioner i stabsläge efter attacken”, 26 Jan 2024

BleepingComputer “Tietoevry ransomware attack causes outages for Swedish firms, cities”, 21 Jan 2024

SvD, ”Rysk hackergruppen Akira bakom attack mot Filmstaden”, 22 Jan 2024

Aftonbladet, Rysk hackergrupp bakom it-attacken, 22 Jan 2024