IMY informerar och tipsar – Hur du skyddar din information i molnet!

Författare:

|

Datum:

|

Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) har publicerat en vägledning om informationssäkerhet och molntjänster på sin webbplats med tips om vad du ska tänka på för att skydda din information i molnet.

Risker med molntjänster

Sociala medier, e-post och lagring av bilder och andra filer på nätet är exempel på molntjänster, där informationen laddas upp enkelt från en smartphone, surfplatta eller dator, skriver IMY på sin webbplats. Det finns flera risker med molntjänster, bland annat att den molntjänstleverantör som du använder kan lägga ner sin verksamhet eller bli uppköpt av ett annat företag och att din information som finns lagrad i molnet kan förstöras eller bli oåtkomlig.

Öka ditt skydd

För att öka skyddet för din information i en molntjänst är det viktigt att tänka på att du regelbundet uppdaterar listan över vilka du delar information med i molnet och ta bort de som inte längre ska ha behörighet till informationen. Ett annat sätt att öka skyddet för din information är att välja ett starkt och unikt lösenord så att ingen obehörig kan komma åt din information i dina molntjänster. Om möjligt ska du även aktivera tvåfaktorsautentisiering.

Läs mer här.