Högprofilerade Twitter-konton ”hackade”

Tidigare i juli blev flera högprofilerade Twitter-konton ”hackade”, bland annat Joe Biden, Barack Obama, Elon Musk, Apple och Bill Gates. Detta är en av de mest profilerade säkerhetsöverträdelserna som gjorts under de senaste åren och till en början tordes detta vara ett professionellt bitcoin-bedrägeri. Nu visar det sig dock att personerna som ligger bakom incidenten är tre män i åldrarna 17, 19 och 22.

Tillgång till internt Twitter-system

De tre anklagade männen har genom en så kallad ”spear-phishing” fått tillgång till ett internt system där de stulit kontouppgifter till ett flertal högprofilerade Twitter-konton. Genom de högprofilerade Twitter-kontona twittrade ”hackarna” ett attraktivt erbjudande om att få $ 2000 för varje $ 1000 som sattes in på ett anonymt bitcoin-konto.

Oro över behörighetsnivå

Attacken har väckt stor oro över den behörighetsnivå som Twitter-anställda har till användarkonton. Enligt uppgifter riktade ”hackarna” sig till 130 konton och de lyckades twittra från 45 av dessa. De har även fått tillgång till inkorgar på 36 konton samt laddat ner Twitter-uppgifter från sju konton.

Läs mer på CBC, The New York Times, BBC och The Verge.  

Logga in

Ej medlem? Registrera dig

Återställ lösenord

Bli medlem


  Forum för Dataskydd bidrar till ett tryggt informationssamhälle och värnar om integritetsskydd idag och i morgon. Vi förstärker, förenklar och ökar medvetenheten kring integritetsskydd i Europa genom att skapa ett tongivande forum för samverkan och informationsspridning. Stärk ditt dataskyddsarbete med kompetens från drygt 800 medlemmar på våra seminarier och nätverksträffar. Medlemmar går gratis på våra seminarier och nätverksträffar samt till rabatterat pris på Nordic Privacy Arena.

  Studentmedlemskap upphör automatiskt efter ett år, därefter behövs ny ansökan. Ange också ert mecenatkortnr i meddelandefältet.

  Det är viktigt att meddela oss om du byter arbetsplats, faktureringsadress, telefonnummer, mailadress eller annan viktig information. När du byter arbetsplats eller annan ovannämnd information mailar du oss och meddelar detta på info@dpforum.se så att vi kan säkerställa kontinuitet i ditt medlemskap.

  Ordinarie medlemskap: 1645 kr per år.
  Student: Gratis första året, sedan 200 kr per år (är du anställd på ett företag gäller ordinarie pris).
  Genom att fylla i formuläret, godkänner jag att Forum för Dataskydd lagrar mina personuppgifter i sin databas som kommer användas för att förse mig med relevant information om Forum för Dataskydds tjänster och erbjudanden.

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  Go to cart