Flera svenska myndigheter skickar IP-adresser till Google trots att de utlovar anonymitet

Författare:

|

Datum:

|

En granskning som Sveriges radio Ekot gjort visar att ett åttiotal offentliga webbplatser lovar sina besökare anonymitet men skickar ändå besökarens personuppgifter till Google. Efter Ekots granskning har flera myndigheter anmält sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten, bland annat Åklagarmyndigheten.

Ekot har granskat totalt 500 webbplatser

Informationen som skickats till Google är en IP-adress, som EU-domstolen klassar som en personuppgift för att den i förlängningen kan användas för att identifiera enskilda personer, skriver Ekot på sin webbplats. Ekot har granskat totalt 500 webbplatser varav över 150 offentliga webbplatser har skickat vidare IP-adresser utan att informera sina besökare. Utöver dessa webbplatser har drygt 80 webbplatser dessutom lovat användarna anonymitet men inte hållit det löftet.

Google erbjuder anonymisering

När Ekot pratar med Google berättar de att alla kunder erbjuds möjlighet till att anonymisera sina IP-adresser. De säger även att anonymiseringen sker automatiskt för alla som använder den senaste versionen av Googles analystjänst.

Läs mer här.