Finsk psykiatrimottagning utsatt för dataintrång och utpressning

Författare:

|

Datum:

|

I helgen framkom det att det finländska psykoterapicentret Vastaamos utsatts för dataintrång, rapporterar Dagens Nyheter och Svenska Yle. Det handlar om ett intrång i mottagningens kundregister där personlig information så som namn, adress och annan känslig information om patienterna finns registrerade. Det sägs att utpressaren innehar detaljerade patientberättelser på tiotusentals patienter som utpressaren hotar att publicera på darknet.

Lösensumma på 200-500 euro i bitcoin

Flera av de som finns registrerade i kundregistret har blivit kontaktade av ”hackaren” via e-post där utpressaren krävt klienten att betala hundratals euro i bitcoin.  Om inte betalningen sker hotar utpressaren med att läcka ut känsliga patientuppgifter. Summan det rör sig om är i första hand 200 euro i bitcoin som ska betalas inom 24 timmar men om ingen betalning sker höjs summan till 500 euro i bitcoin som då ska betalas inom 48 timmar.

Oklart om samma person står bakom dataintrånget och utpressningen

Enligt kriminalkommissarie Tero Muurman vid Centralkriminalpolisens central för bekämpning av IT-brott går det inte med säkerhet att säga att det rör sig om samma person som genomfört dataintrånget och utpressningen.

Läs mer här och här.