Finsk psykiatrimottagning utsatt för dataintrång och utpressning

I helgen framkom det att det finländska psykoterapicentret Vastaamos utsatts för dataintrång, rapporterar Dagens Nyheter och Svenska Yle. Det handlar om ett intrång i mottagningens kundregister där personlig information så som namn, adress och annan känslig information om patienterna finns registrerade. Det sägs att utpressaren innehar detaljerade patientberättelser på tiotusentals patienter som utpressaren hotar att publicera på darknet.

Lösensumma på 200-500 euro i bitcoin

Flera av de som finns registrerade i kundregistret har blivit kontaktade av ”hackaren” via e-post där utpressaren krävt klienten att betala hundratals euro i bitcoin.  Om inte betalningen sker hotar utpressaren med att läcka ut känsliga patientuppgifter. Summan det rör sig om är i första hand 200 euro i bitcoin som ska betalas inom 24 timmar men om ingen betalning sker höjs summan till 500 euro i bitcoin som då ska betalas inom 48 timmar.

Oklart om samma person står bakom dataintrånget och utpressningen

Enligt kriminalkommissarie Tero Muurman vid Centralkriminalpolisens central för bekämpning av IT-brott går det inte med säkerhet att säga att det rör sig om samma person som genomfört dataintrånget och utpressningen.

Läs mer här och här.

Logga in

Ej medlem? Registrera dig

Återställ lösenord

Bli medlem

  Forum för Dataskydd bidrar till ett tryggt informationssamhälle och värnar om integritetsskydd idag och i morgon. Vi förstärker, förenklar och ökar medvetenheten kring integritetsskydd i Europa genom att skapa ett tongivande forum för samverkan och informationsspridning. Stärk ditt dataskyddsarbete med kompetens från drygt 800 medlemmar på våra seminarier och nätverksträffar. Medlemmar går gratis på våra seminarier och nätverksträffar samt till rabatterat pris på Nordic Privacy Arena.

  Studentmedlemskap upphör automatiskt efter ett år, därefter behövs ny ansökan. Ange också ert mecenatkortnr i meddelandefältet.


  Det är viktigt att meddela oss om du byter arbetsplats, faktureringsadress, telefonnummer, mailadress eller annan viktig information. När du byter arbetsplats eller annan ovannämnd information mailar du oss och meddelar detta på info@dpforum.se så att vi kan säkerställa kontinuitet i ditt medlemskap.


  Ordinarie medlemskap: 1645 kr per år.
  Student: Gratis första året, sedan 200 kr per år (är du anställd på ett företag gäller ordinarie pris).  Genom att fylla i formuläret, godkänner jag att Forum för Dataskydd lagrar mina personuppgifter i sin databas som kommer användas för att förse mig med relevant information om Forum för Dataskydds tjänster och erbjudanden.

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  Go to cart