Din varukorg är för närvarande tom!
Linköping blir centrum för EU:s satsning på AI-fabriker
Linköping har utsetts till en av huvudorterna för EU:s ambitiösa satsning på ”AI-fabriker”. En satsning som ska förbättra hela Europas AI-förmåga.
AI-fabriken ”MIMER” kommer att etableras vid Linköpings universitet och anses utgöra ett viktigt steg för Sveriges och Europas tekniska utveckling.
EU storsatsar på AI-utveckling
EU och dess medlemsländer prioriterar utveckling av AI-produkter och tjänster inom unionen. Därför erbjuder de startups, företag och forskare tillgång till ”AI-fabriker” med datakraft, träningsdata och kvalificerad arbetskraft. Förhoppningen är att man i Europa ska kunna träna både stora språkmodeller (motsvarigheter till ChatGPT) och mindre AI-modeller som är mer anpassade till enskilda branscher.
Strategiska sektorer i fokus
Satsningen ska särskilt stärka användningen av AI inom vissa sektorer som ses som strategiskt viktiga. Dessa inkluderar hälsa, tillverkning, klimat, finans, fordonsindustri, cybersäkerhet, jordbruk, utbildning, kultur, grön ekonomi och rymden.
Investering på 17 miljarder kronor
Det första steget i satsningen på AI-fabriker utgör en investering på 1,5 miljarder Euro (ungefär 17,3 miljarder kronor, 11 december 2024), som till hälften finansieras av EU och andra hälften av EU-ländernas regeringar. AI-fabrikerna kommer att finnas i Barcelona, Bologna, Kajaani, Bissen, Linköping, Stuttgart och Aten.
Enligt Politico är tre av de utvalda AI-fabrikerna förlagda till platser som redan huserar några av Europas mest kraftfulla superdatorer: MareNostrum i Barcelona, Spanien, LUMI i Kajaani, Finland och Leonardo i Bologna, Italien. Det innebär att EU-satsningen kan bygga vidare på befintlig infrastruktur i stället för att börja från noll.
Politiska löften och höga förväntningar
EU-kommissionären Henna Virkkunen uppgav under sin utfrågning i Europaparlamentet, där hon sökte parlamentets godkännande för att tillträda sin nuvarande post, att hon planerade att etablera fem AI-fabriker inom de första 100 dagarna.
Utmaningar kring långsiktig finansiering
Experter varnar dock för att det kommer att bli dyrt att upprätthålla AI-infrastrukturen efter att initiativet har lanserats. Enligt Politico är budgeten, som sträcker sig fram till 2027, nästan helt förbrukad, vilket väcker frågor om finansieringen.
I artikeln i Politico talar Bertin Martens från tankesmedjan Bruegel om en ”kostnadsexplosion” inom AI och superdatorer under de senaste åren. Han konstaterar att nya infrastruktursatsningar snabbt blir föråldrade, eftersom en ny generation av modeller och dator-chip kommer ut på marknaden var åttonde månad.