Amedia, en stor mediekoncern i Norge, blev i slutet av december utsatt för ett allvarligt dataangrepp där flera centrala datasystem stängdes ner

Ett externt dataangrepp riktat mot Amedia skedde natten till tisdag den 28 december 2021. Till följd av dataangreppet slutade flera, men inte alla, system att fungera. Systemen som påverkades av angreppet ansvarade för utgivning av papperstidningar, annonser och hantering av prenumerationer. Detta ledde i sin tur till att inga papperstidningar kom ut på onsdagen den 29 december 2021. Som tur var kunde nyheter i alla fall fortsätta publiceras online.

Det finns fortfarande ingen detaljerad information om angreppet och vilka konsekvenser det kan komma att få framöver

Ännu finns tyvärr en begränsad mängd information om vad som var syftet med attacken och vem eller vilka som var ansvariga för den. VD:n för Amedia, Pål Nedregotten, uppgav i samband med en intervju att de jobbade på att begränsa skadorna för att återgå till normal drift så fort som möjligt.

Fick angripare tillgång till personuppgifter?

Det är fortfarande oklart om angripare fick tillgång till några personuppgifter i samband med angreppet. Ett av systemen som angreps, prenumerationssystemet, innehåller bland annat personuppgifter som namn, adress och telefonnummer. Lösenord, läshistorik och bankuppgifter påverkades dock inte av angreppet.

Var angreppet riktat mot pressen?

Biträdande generalsekreterare för Redaktörsföreningen, Reidun. K Nybø, uttryckte sin oro för att attackens möjliga motiv eftersom attacken var riktad mot redaktörskontrollerade medier Hon uppgav dock att det är för tidigt att svara på om attacken faktiskt riktade sig mot pressen, men att det är en fråga som aktualiseras när ett mediehus blir föremål för ett sådant angrepp.

Höjd beredskap efter attacken  

Mediekoncernen Schibsted höjer sin beredskap till högsta nivå efter attacken mot Amedia och var i dialog med Amedia för att få klarhet i vad som har inträffat. Säkerheten har även skärpts på Norsk Telegrambyrå, enligt uppgifter från chefredaktören Tina Flem.

Varningar om dataattacker under semestertider  

National Security Authority avstod från att kommentera händelsen, men uppgav att det inte är förvånande. Säkerhetsmyndigheten kom i början av december 2021 ut med en varning till norska företag om att risken för allvarliga datattacker var högre under ledigheter och semestertider. Norska företag uppmanades därför att höja sin säkerhet och beredskap under dessa tider. Detta eftersom de som står bakom attacker tar vara på lediga dagar med lägre beredskap.

Läs mer HÄR

Logga in

Ej medlem? Registrera dig

Återställ lösenord

Bli medlem


  Forum för Dataskydd bidrar till ett tryggt informationssamhälle och värnar om integritetsskydd idag och i morgon. Vi förstärker, förenklar och ökar medvetenheten kring integritetsskydd i Europa genom att skapa ett tongivande forum för samverkan och informationsspridning. Stärk ditt dataskyddsarbete med kompetens från drygt 800 medlemmar på våra seminarier och nätverksträffar. Medlemmar går gratis på våra seminarier och nätverksträffar samt till rabatterat pris på Nordic Privacy Arena.

  Studentmedlemskap upphör automatiskt efter ett år, därefter behövs ny ansökan. Ange också ert mecenatkortnr i meddelandefältet.

  Det är viktigt att meddela oss om du byter arbetsplats, faktureringsadress, telefonnummer, mailadress eller annan viktig information. När du byter arbetsplats eller annan ovannämnd information mailar du oss och meddelar detta på info@dpforum.se så att vi kan säkerställa kontinuitet i ditt medlemskap.

  Ordinarie medlemskap: 1645 kr per år.
  Student: Gratis första året, sedan 200 kr per år (är du anställd på ett företag gäller ordinarie pris).
  Genom att fylla i formuläret, godkänner jag att Forum för Dataskydd lagrar mina personuppgifter i sin databas som kommer användas för att förse mig med relevant information om Forum för Dataskydds tjänster och erbjudanden.

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  Go to cart