“Med känsligare uppgifter kommer större krav”

I veckan avslöjande tidningen Computer Sweden att miljontals telefonsamtal till Vårdguiden 1177 ska ha funnits tillgängliga som ljudfiler på en oskyddad server. 57 000 svenska telefonnummer förekommer enligt uppgift i databasen.

Forum för dataskydds ordförande Caroline Olstedt Carlström kommenterade uppgifterna i Expressen på måndagen:

– Det kan vara både hälsodata och information om barn. Det är väldigt allvarligt eftersom det är extra känslig information. Med känsligare uppgifter kommer också ett större krav på att underleverantören lever upp till säkerhetskraven. De måste se till att ha en tillförlitlig kontroll.

Rose-Mharie Åhlfeldt, professor i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde och styrelseledamot i Forum för dataskydd, kommenterar det inträffade i Dagens Nyheter.

– Det som förvånar är att avtalsskrivningen vid upphandlingar inte blivit bättre. Och bara för att ett avtal är skrivet, betyder det inte att man kan strunta i att göra uppföljningar med leverantörerna.

Åhlfeldt konstaterar också i en artikel i Svenska Dagbladet att informationssäkerhet är ett eftersatt område i Sverige.

Datainspektionen har nu inlett tillsynsärenden, bl a mot Inera, som utvecklar och förvaltar tjänster inom e-hälsa på uppdrag av regioner och kommuner.

 

Logga in

Ej medlem? Registrera dig

Återställ lösenord

Bli medlem


  Forum för Dataskydd bidrar till ett tryggt informationssamhälle och värnar om integritetsskydd idag och i morgon. Vi förstärker, förenklar och ökar medvetenheten kring integritetsskydd i Europa genom att skapa ett tongivande forum för samverkan och informationsspridning. Stärk ditt dataskyddsarbete med kompetens från drygt 800 medlemmar på våra seminarier och nätverksträffar. Medlemmar går gratis på våra seminarier och nätverksträffar samt till rabatterat pris på Nordic Privacy Arena.

  Studentmedlemskap upphör automatiskt efter ett år, därefter behövs ny ansökan. Ange också ert mecenatkortnr i meddelandefältet.

  Det är viktigt att meddela oss om du byter arbetsplats, faktureringsadress, telefonnummer, mailadress eller annan viktig information. När du byter arbetsplats eller annan ovannämnd information mailar du oss och meddelar detta på info@dpforum.se så att vi kan säkerställa kontinuitet i ditt medlemskap.

  Ordinarie medlemskap: 1645 kr per år.
  Student: Gratis första året, sedan 200 kr per år (är du anställd på ett företag gäller ordinarie pris).
  Genom att fylla i formuläret, godkänner jag att Forum för Dataskydd lagrar mina personuppgifter i sin databas som kommer användas för att förse mig med relevant information om Forum för Dataskydds tjänster och erbjudanden.

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  Go to cart