Marc Rotenberg om integritetsskyddet och demokratin

Författare:

|

Datum:

|

I dagarna blev det känt att ett analysföretag med koppling till teamet bakom Donald Trumps valrörelse samlat in data om 50 miljoner Facebookanvändare. Det är inte första gången nätplattformarnas affärsmodeller, algoritmer och hantering av persondata problematiseras i samband med allmänna val – Ryssland misstänks exempelvis ha försökt påverka utgången i det amerikanska primärvalet 2016.

Trycket ökar på de stora plattformarna på nätet. I Sverige står nu Google, som är involverat i en ny rättsprocess om rätten att bli glömd,  i fokus för en debatt om intermediärers ansvar för andras innehåll. Kulturministern sade häromåret att det kan bli nödvändigt med tvingande åtgärder mot företag som inte tar ansvar och digitaliseringsministern tycks nu vilja att Sverige ska driva linjen att registrering av konton i sociala medier ska föregås av ID-kontroll.

Tysklands nya utrikesminister Heiko Maas har kritiserat företag som Facebook och Twitter för att vara dåliga på att gallra innehåll och har varnat för att lagstiftning kan komma att bli nödvändig. Förbundskansler Angela Merkel menar för sin del att allmänheten bör få bättre insyn i hur algoritmerna fungerar. Såväl USA som EU-kommissionen har ställt krav på mer kraftfulla åtgärder mot terrorgruppers användning av plattformarna.

Marc Rotenberg är professor vid Georgetown Law och president för privacyorganisationen Electronic Privacy Information Center, EPIC. Organisationen, som tidigare drivit mål mot bl a Google och Uber, har stämt NSA, IRS och FBI i syfte att undersöka Rysslands eventuella inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Rotenberg talade i sin keynote vid Nordic Privacy Arena om några av de processer han och EPIC drivit, om användningen av sociala medie-plattformar och trollfabriker för påverkan på politiska processer och om vikten av integritetsskydd och transparens för att upprätthålla de demokratiska institutionerna. Han kommenterar också skillnaden i synen på privacy i Europa och USA samt utvecklingen på AI-området och vikten av ”algorithmic transparency”. Slutligen uppmanar han fler att delta i debatten på området. Se föredraget här:

Lyssna också på Juridikinstitutets intervju med Marc Rotenberg från Nordic Privacy Arena. Vi återkommer till ämnet vid Nordic Privacy Arena 2018, som går av stapeln den 12-13 november.

Fredrik Svärd
fredrik.svard@dpforum.se