Ett stort svenskt hyrläkarföretag har drabbats av ett omfattande dataintrång – utpressas!

Författare:

|

Datum:

|

Det handlar om en läcka med uppgifter om över 12 000 svenska och norska läkare och sjuksköterskor, rapporterar SVT Nyheter. Databasen har skickats till både SVT och Datainspektionen av en anonym avsändare. Avsändaren skriver att databasen innehåller uppgifter från hyrläkarföretaget Läkarleasing.

Uppgifter om löner och löneanspråk

De uppgifter som databasen innehåller är av känslig karaktär och innehåller bland annat uppgifter om löner och löneanspråk från enskilda läkare och sjuksköterskor. Dessutom innehåller den omdömen om enskilda personer samt en del lösenord som avsändaren säger kommer att läggas ut online inom kort.

Lösensumma på 4 miljoner

Läkarleasing har gjort en anmälan till Datainspektionen om att ”information har gått förlorad på något sätt, till exempel genom att en dator blivit stulen”, bekräftar bolaget för SVT. Bolaget har även polisanmält händelsen då det finns en misstanke om att en tidigare anställd kan berett sig tillgång till hemlig information av den här typen. SVT rapporterar även att Läkarleasing har mottagit krav på lösensummor i motsvarande fyra miljoner i Bitcoin.

Läs mer här.