AI hittade omfattande brister i nätföretagens integritetspolicies

Vi berättade tidigare i år om Polisis, ett AI-verktyg för tolkning och visualisering av privacypolicies utvecklat av forskare vid bl a Federal Institute of Technology i Lausanne.  Ett liknande verktyg utvecklat av forskare vid European University Institute i Florens har nu använts för att utvärdera om användarvillkor är förenliga med GDPR.

Utvecklarna har låtit verktyget – Claudette – analysera 14 nätföretags, däribland Facebooks, Googles och Amazons, privacypolicies. Verktyget ska ha i identifierat otydligt språk i 401 och “potentiellt problematiska” klausuler eller otillräcklig information i 1 240 av sammanlagt 3 659 meningar.

BEUC, som stöttat projektet, konstaterar bl a att företagen inte alltid informerar användare om överföring av data till tredje part och att de använder språk som gör det svårt för konsumenter att förstå hur deras personuppgifter hanteras i praktiken. Läs BEUC:s Q&A här.

Logga in

Ej medlem? Registrera dig

Återställ lösenord

Bli medlem

Medlemmar går gratis på våra seminarier och till rabatterat pris på Nordic Privacy Arena.

Studentmedlemskap upphör automatiskt efter ett år, därefter behövs ny ansökan. Ange också ert mecenatkortnr i meddelandefältet.

Ordinarie medlemskap: 1645 kr per år.
Student: 400 kr per år.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Go to cart